SINAV BAŞARISI VE ETKİLİ OKUMA BECERİLERİ

SINAV BAŞARISI VE ETKİLİ OKUMA BECERİLERİ

KONUŞMA RAHATLIĞINDA OKUMA

               Dilini iyi kullanan kişi,dil bilincine egemendir.Türkçeyi kullanma gücü ne demek? Türkçeyi iyi kullanabilen kişiler bu dildeki sunulmuş olanları iyi anlayabilen;kendi düşüncelerini bu dilde anlatabilen kişidir.

                Dilini iyi kullanabilen ve iyi kullanamayan  kişiler arasında nasıl bir fark vardır?Kişinin bir dili kullanmadaki ustalığı,anlama ve anlatmadaki yetkinliğine bağlıdır.

               Sözlü ve yazılı olarak iletilen bir düşünceyi anlayabilmek ve bir düşünceyi sözle ve yazıyla  anlatabilmek ne demektir? Anlamada ve anlatmada ustalaşmak için ne gibi beceriler kazanmış olmak gerekir?Örneğin dilin temel öğesi olan kavramları bilmek gerekir.

               Sözcükler bu kavramların adlarıdır.Kavramların daha üstü  yargıdır.Yargıların oluşturduğu öğe ise düşüncelerdir.Düşünceler de paragraflardan oluşur.

               O halde  sözcüğü bir kavram,cümleyi bir yargı,paragrafı da bir düşünce birimi kabul edersek;dili ustalıkla kullanmak,anlama ve anlatma bu üç öğeden  etkili bir biçimde yaralanabilmek demektir. Sözcüklerin yüklendikleri anlamı iyi biliyorsak,cümleyi iyi anlıyoruz demektir.Cümleleri iyi anlayıp bileştirebiliyorsak,paragraftaki yargıyı kavrıyoruz diyebilirim.Paragraftan hareketle yazıyı iyi anlıyorsak,metinin iletisini iyi yorumlayabiliyoruz demektir.

               İletişimde başarının sırrı dikkatli, anlayarak ,ıskalamadan dinlemektir.İletişim kazası yaşamamak için de iletimizi karşımızdakinin anlayabileceği şekilde dil bilinci ve uslup olgunluğuyla iletmektir. Yazılı bir metini incelerken de hızlı okuyarak,anlayarak,doğru yorumlayarak ;satır aralarına  gizlenmiş anlamsal incelikleri de ıskalamadan okuyabilmek önemlidir.

               Hızlı okuma teknikleri neden önemlidir?Sınav sistemi değiştirilmedikçe hızlı okumaya gereksinim vardır.Dili iyi bildiğimiz kadar hızlı,seri,akıcı,anlayarak okumak da o oranda önemlidir.Adil olmayan sınav yarışında;başarılı olmak için:

  •         Okurken,iç seslendirmeyi bırakmalıyız,
  •         Gözün bakış aralık hızını,atlama ve sıçrama katsayısını arttırmalıyız,
  •         Görme alanımızı genişletmeliyiz,
  •         Oyun tekniğiyle(oyun kartları,legoler vb)hızlı okumalı,
  •         Okuma hızı çalışmaları yapmalıyız,
  •         Beynimizi yanıltmalı,alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz,
  •         Okurken parmakla veya kalemle yazıyı takip etmemeliyiz,
  •         Okuduğumuz metnin altını kalemle çizmemeliyiz,
  •         Dakikada;400 ila 600 sözcük okuyabilmeliyiz,
  •         Geri dönerek okumayınız,
  •         Hızlı okuma,bilgi değil beceridir,sen de bu beceriyi edinebilirsin.

               Son sözüm,’hızlı okumayı başaramam’ diyenlere ;siz siz olun yapay şüphelere yenilmeyin.Bizimle çalışarak bu sorunu kısa sürede çözebilirsiniz.Fazıl Hüsnü Dağlarca ,Türkçem benim ses bayrağımdır,diyor.Bir başka şairimiz ana dilim anavatanımdır,diyor. Dilimiz,özgürlüğümüzdür.Özgürlüğümüzün kaptanı ve mimarı olalım. ABDURRAHMAN YÜKSEL