1968 yılında, Manchester Üniversitesinde Yüksek Lisans çalışmasını yapmak üzere Endüstri Psikolojisi alanından sorumlu Dr. Clif Bell’in mülakatına girmiş ve onun danışmanlığı altında “Accidents in Relation to Shift Work” (vardiya sistemlerinin iş kazalarına etkisi) isimli tezle Master derecesini almıştır.
Endüstri Psikolojisi alanında Doktora çalışmalarına başlamış, “Job Satisfaction in Relation to Alienation” (İş memnuniyetinin Yabancılaşma ile İlişkisi) isimli tez konusunu İngiltere’de CO-OP yağ fabrikasında “participant observer” olarak (işe hem katılımda bulunmak ve test uygulamak hem de işi gözlemlemek) yapmıştır.
İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi BAŞ hekimi Dr. Haldun Sirer’den gelen daveti değerlendirerek,hastanede kurulan İş Psikolojisi laboratuvarlarında çalışmaya başlamıştır.
Manchester Üniversitesinden, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi Davranış Bilimlerinde Prof. Dr. İlhan Erdoğan’ın danışmanlığında Doktora tezini Türkçeye çevirerek, yatay geçiş yapmış, 1987 yılınsa tez savunmasını yaparak Doktora derecesini almıştır.
Meslek Hastalıkları Hastanesi Türkiye’de ilk defa kurulmaktadır. Hastane bünyesindeki “İş Psikolojisi Laboratuvarıda” çalışmaya başlamıştır. Hastane sorumluluğu altında olan çeşitli fabrikalara, madenlere, enerji Merkezleri vb. iş yerlerine giderek bilimsel araştırmalarını sürdürmüştür.
Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında olan Hastanenin , Almanya ile yapılan anlaşmaları çerçevesinde de Almanya’da Bad-Godesberg deki Rehabilitasyon Merkezine , 3 aylığına, bu alanda uygulama yapmak ve bilgilerini artırmak üzere dört kişilik uzman ekiple gönderilmiştir. Almanya’da Rehabilitasyon Merkezlerini incelemiş, Mesleki Rehabilitasyonda kullanılan test ve diğer çalışma alan ve yöntemlerini incelemiş ve orada.
Nursel Telman, birçok sanayi kuruluşu (Mercedes Benz, Volks-Wagen, Ereğli Demir Çelik ve çeşitli tekstil Fabrikalarında) eleman alımı için kullanılan ilk psikoteknik laboratuvarlarını kurmuştur. Ayrıca o zamanki belli başlı birçok sanayi kuruluşunda örneğin, TÜBİTAK’ ın bir yan kuruluşu olan TÜSSİDE (Türkiye Sanayii Sevk ve İdare Kuruluşu), Koç Holding Eğitim Merkezi’nde oldu MİGROS, TOFAŞ vb kuruluşlarda sürekli eğitimler vermiştir.
Zamanın Devlet Bakanı Tınaz Titiz’in Türkiye’deki iş yerlerindeki çalışma ortamlarını, teknolojiyi çağdaş ülkelerde olduğu gibi ”Meslek Standartlarının Belirlenmesi” ile ilgili "İstihdamı Geliştirme Projesi’inde” MPM (Milli Produktüvite Merkezi) ile beraber yapılan çalışmalarda SEKA, SÜMERBANK, ETİBANK gibi büyük kuruluşlarda 75 bin kişiyi kapsayan “İş Analizi” uygulamaları çalışmalarının planlama, organizasyon ve şekillendirilmesi konusunda Danışman olarak çalışmıştır.
1991 yılında doçentlik sınavını veren Nursel Telman, İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünde “Endüstri Psikolojisi’nin, Psikolojinin bir alt birimi olarak kurulmasını sağlamış, 1998 de Profesör olan Nursel Telman, Bölüm Başkanlığının yanı sıra, Endüstri Psikolojisi ve Deneysel Psikolojisi Ana Bilim Dalı Başkanlıklarını yürütmüştür. Daha sonra Bölümdeki Endüstri Psikolojisi ekibiyle Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarının Psikoteknik Laboratuvarlarının kurulma projesini yürütmüştür. 1999 yılında başlayan bu proje 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Döner Sermaye kapsamında tamamlanmıştır.
İstanbul Üniversitesinden 2005 yılında yaştan emekli olmuş olan Telman, kuruluşunda imza vermiş olduğu Maltepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümüne öğretim üyesi olarak girmiştir. Üç yıl Bölüm başkanı ,Psikoloji Ana bilim Dalı Başkanı, Fen Edebiyat Fakültesi Senatörü ve Maltepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Araştırma Eğitim Merkezi (MÜPDAEM) ‘in müdürü görevini üstlenmiş, aynı zamanda Lisans, Lisans Üstü ve Doktora Programlarını yürütmüştür. Bir taraftan akademik çalışmalarına devam ederken, diğer taraftan da Maltepe Üniversitesi İdari ve Akademik personelin performans değerlendirilmesi projesini kurduğu ekiple yürütmüş, ayrıca İstanbul Üniversitesindeki akademisyen arkadaşlarıyla, Hava Harp Okulundaki psikometrik testlerin revizyonu projesini tamamlamıştır.
Aynı zamanda, İstanbul Bilim Üniversitesinde, ek ders olarak vermektedir. Endüstri psikolojisi ve psikometri dersleri sürecinde alıştığı ortama, 2017 yılında kadrolu öğretim üyesi olarak başlamıştır. Ayrıca, haftanın bir günü 2 saat Üsküdar Üniversitesinin “İş Sağlığı İş Güvenliği” kısmında gelecekte iş müfettişi olacak öğrencilere “İş Kazalarında Psikososyal Etmenler” dersini vermiştir.
Çok değerli hocamızın sayısız yayın ve kongre katılımları mevcuttur.